Dyslexie is een bekende en veel voorkomende leerstoornis. Zo’n 7% van de leerlingen in de basisschool kampt ermee. Maar wat is dyslexie precies en hoe kan je het herkennen? En vooral: wat kan je eraan doen? Een antwoord op al deze vragen lees je in dit blogartikel.
Wat is dyslexie en hoe merk je het op?
Laten we eerst een hardnekkig misverstand de wereld uit helpen: dyslexie heeft niets met intelligentie te maken. Het is geen intellectuele aandoening, maar een leerstoornis waarbij het lezen en soms ook schrijven van woorden moeilijk verloopt. Dyslexie wordt al eens verward met dysorthografie (spellingsstoornis) of dyscalculie (rekenstoornis), maar het is niet hetzelfde.
Dyslexie is best moeilijk te herkennen, omdat het niet meteen opvalt. Maar als je kind bij het lezen vaak hakkelt, woorden overslaat of vervangt, letters door elkaar haalt of de volgorde omdraait (‘drop’ wordt bijvoorbeeld ‘dorp’), dan kan er sprake zijn van dyslexie en heeft hij of zij wellicht nood aan extra begeleiding.
Dyslexie – niet zomaar een leesprobleem
De diagnose van dyslexie wordt niet van de ene dag op de andere gesteld. Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen leesproblemen – kleinere moeilijkheden die horen bij het ontwikkelingsproces van het leren lezen – en dyslexie. Deze aflijning is een proces dat zich over meerdere maanden voltrekt. In eerste instantie, nadat is vastgesteld dat het lezen niet zo vlot gaat, voorziet de school in aangepaste zorg en begeleiding. Indien dat niet meteen helpt, wordt het kind doorverwezen naar een logopedist, waar hij of zij een eerste keer wordt getest en op basis van die testresultaten therapie op maat krijgt. Vanaf 6 maanden therapie kan een tweede test worden afgenomen. Soms gebeurt dit ook pas na een jaar bij het evolutieonderzoek. Als het kind ook na de intensieve therapie amper vooruitgang vertoont, en als er geen andere oorzaken aan de basis van het leesprobleem liggen (zoals ADHD of ASS), dan kan de diagnose van dyslexie gesteld worden.
Bestaat er een behandeling voor dyslexie?
Dyslexie kan je niet genezen. Maar je kunt het wel op verschillende niveaus aanpakken zodat het kind zo meer zelfvertrouwen krijgt, zelfstandig kan werken en lezen opnieuw leuk vindt.
Is bij jouw zoon of dochter dyslexie vastgesteld? Dan heeft hij/zij recht op bijkomende hulp in de klas zoals onthoudkaarten voor letterherkenning, meer tijd, mondelinge ondersteuning, gratis voorleessoftware etc. Samengevat noemen we dit de REDICODIS-maatregelen: remediëren, differentiëren, compenseren en dispenseren.
Een goede begeleiding is belangrijk. Want als dyslexie niet wordt behandeld, kan dit op termijn leiden tot faalangst, motivatieproblemen of lagere prestaties op school. Net daarom is het zo belangrijk om als ouder of school tijdig de juiste signalen op te vangen en hiermee aan de slag te gaan.
Je staat er niet alleen voor
Heeft je kind dyslexie? Weet dat je je hier helemaal niet voor hoeft te schamen. Je kind is niet dom of ‘achter’, maar heeft een leerstoornis die, mits ondersteuning van de omgeving, aangepakt kan worden.
Het team van het Letterpunt staat alvast voor je klaar! Wij helpen je zoon of dochter graag met de juiste therapie, steeds in samenwerking met jou en de school. Op een positieve, ondersteunende manier omgaan met jouw kind, met aandacht voor zijn of haar persoonlijke leerproces – dat vinden wij belangrijk. En jij als ouder vast ook!
Wil je ons beter leren kennen? Graag! Dat kan hier.
0 reacties