Veelgestelde vragen

Hier vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een berichtje en je krijgt een antwoord binnen één week.

Hoe lang duurt een logopedische behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van het probleem. Ons team doet er alles aan om jou en je kind zo goed mogelijk te begeleiden.

Wat breng ik mee naar het intakegesprek/kennismakingsgesprek?

  • Het voorschrift van de huisarts of specialist (als je dit hebt)
  • 5 klevertjes van de mutualiteit
  • Eventuele verslagen van eerdere onderzoeken (bv.: verslag van een intelligentie-onderzoek, verslag van een andere logopedist, verslag van het CLB, schoolrapport,…)
  • Je kind: zo leert het kind de therapeut al wat kennen en kan de therapeut al bepaalde zaken observeren (bv. is het kind verlegen of misschien net uitbundig? Hoe spreekt het kind? Zijn er articulatorische tekorten?…)

Mijn kind volgt geen logopedie, kan hij/zij dan de typlessen volgen?

De Typ10-methode werd speciaal ontwikkeld voor kinderen met fijnmotorische problemen en/of leerproblemen. Toch is deze methode voor ieder kind toegankelijk. Ieder kind vanaf 9 jaar kan in de praktijk een lessenreeks volgen. Dit kan in groep, maar zeker ook individueel.

Hoeveel kost een sessie logopedie?

Een overzicht van de tarieven vind je hier.

Hoe verloopt de aanvraagprocedure voor terugbetaling van uw mutualiteit?

De aanvraagprocedure voor terugbetaling van logopedie is (zoals voor de meeste administratieve zaken) niet zo eenvoudig. De mutaliteiten zijn vrij streng en aanvaarden enkel volledige dossiers. Maar geen zorgen, wij helpen je hier om te zorgen dat alles in orde is om een terugbetaling te bekomen.

7 stappen voor een terugbetaling door de mutualiteit:

  1. Contact: je kind wordt doorverwezen door de leerkracht, de huisarts, de orthodontist, … of je beslist zelf om een logopedist te contacteren.
  2. Voorschrift voor onderzoek: een huisarts of specialist moet het logopedisch bilan (= het onderzoek) voorschrijven. Dit voorschrift moet gedateerd zijn voor de datum van het onderzoek.
  3. Onderzoek: de logopedist voert de noodzakelijke onderzoeken uit om de mogelijkheden, de beperkingen en/of vaardigheden van jouw kind in beeld te brengen. Na de onderzoeken maakt de logopedist een verslag op.
  4. Voorschrift voor therapie: met dit verslag moet u bij de specialist (bv. een NKO-arts of kinderarts) een voorschrift voor logopedische therapie halen. De specialist kan enkel therapie voorschrijven op basis van de onderzoeksresultaten. Het is dus belangrijk om het verslag zeker mee te nemen.
  5. Overdracht documenten: je bezorgt alle documenten terug aan de logopedist. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om deze documenten tijdig aan de logopedist te bezorgen.
  6. Dossier gaat naar mutualiteit: de logopedist maakt het dossier volledig en stuurt het daarna op naar de mutualiteit. Pas dan kan de therapie opgestart worden.
  7. Eindbeslissing: de beslissing mag je enkele weken later in de bus verwachten. De adviserend geneesheer heeft altijd de eindbeslissing in handen. De logopedist kan aan deze beslissing (goedkeuring/weigering) niets veranderen.

Zorg dat je op tijd bent!

Belangrijk! De aanvraagprocedure (vanaf de datum van het voorschrift voor onderzoek tot en met het binnenbrengen van het dossier bij de mutualiteit) mag maximaal 60 kalenderdagen duren. Indien de documenten laattijdig aan de mutualiteit bezorgd worden, zal het onderzoek en/of enkele therapiebeurten niet worden terugbetaald.

Heb je hier vragen over? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons via ons contactformulier. We komen binnen één week bij je terug.

Wat als mijn afspraak niet kan doorgaan?

Je kunt je afspraak zowel telefonisch als via sms annuleren. Afspraken moeten steeds 24 uur op voorhand geannuleerd worden. Dan wordt de afspraak niet aangerekend. Op die manier kan de logopedist aan het vrijgekomen uur alsnog een zinvolle invulling geven.

Omdat ziekte*, file of een andere reden zich onverwachts kunnen voordoen, zien wij dit per periode eenmalig door de vingers. Wanneer je voor de tweede keer korter dan 24 uur annuleert, zal de afspraak aangerekend worden zonder terugbetaling van de mutualiteit.

Vergeten afspraken (zonder verwittigen voor de aanvang van de afspraak) worden altijd aangerekend.

*Wanneer je de afspraak laattijdig annuleert omwille van ziekte, wordt de afspraak niet aangerekend bij vertoon van een doktersbriefje.

Kijk ook eens op onze blog!

Valérie, kindercoach in Het Letterpunt

Valérie, kindercoach in Het Letterpunt

In de praktijk werken niet alleen logopedisten. Valérie is kindercoach bij Het Letterpunt. Naast uitstapjes doen met haar gezin en de Harry Potter films bingewatchen, houdt ze enorm van haar job....

Lees meer