Valérie, kindercoach in Het Letterpunt

In de praktijk werken niet alleen logopedisten. Valérie is kindercoach bij Het Letterpunt. Naast uitstapjes doen met haar gezin en de Harry Potter films bingewatchen, houdt ze enorm van haar job. Maar wie is Valérie en waarom ging ze aan de slag in de praktijk? Ze vertelt het ons in dit interview.

 

Dag Valérie. Vertel eens, hoe zou jij jezelf omschrijven?

“Ik ben iemand die enorm kan genieten van rust, maar tegelijk ook graag mensen om zich heen heeft. Ik hou van lezen, lekker eten en uitstapjes doen met m’n gezin. Ik heb ook een geeky kant. Zo houd ik van Harry Potter.”

 

Je bent kindercoach. Wat doe je dan precies?

“Ik ben er voor kinderen die (om welke reden dan ook) niet lekker in hun vel zitten. Ik ga samen met hen op zoek naar manieren om zich beter te voelen. Dit kan via gesprek, maar ook via creatieve manieren zoals verhalen, tekenen, schilderen, rollenspel, …

 

Welke misvatting hebben heel wat mensen over kindercoaching? 

“Wat ze over veel vormen van hulpverlening hebben, namelijk dat ‘een beetje praten’ toch niets zal uithalen. “Ze kunnen toch met mij praten als er iets scheelt?” hoor je vaak van ouders of familie. En toch zijn die een-op-een momenten met een coach of therapeut vaak net datgene wat een kind nodig heeft om z’n verhaal te doen.”

 

Welke opleiding(en) heb je dan gevolgd? En wat zorgde ervoor dat jij voor een opleiding tot kindercoach ging?

“Ik behaalde m’n bachelor in de Orthopedagogie, opvoedster zoals de meesten dan kennen, en deed daarna nog een Bachelor Na Bachelor Creatieve Therapie bij. Dit zorgde ervoor dat ik al een goeie basis had in het werken met kinderen. Dankzij de extra opleiding Kindercoach die ik daarna heb gevolgd, voelde ik me helemaal klaar om hiermee aan de slag te gaan. Ik hou er namelijk van om samen met het kind op zoek te gaan naar wat kan helpen, liefst via een creatieve uitlaatklep.”

 

Je hebt dus wel even gestudeerd. Hoe heb je het studentenleven ervaren?

“Eigenlijk best wel chill, aangezien ik bij m’n papa ben gaan wonen die in Gent woont. De frigo zat steeds vol, er was altijd iemand om mee te praten en ik mocht gaan en staan waar ik wou. Aanrader!”

 

Waarom is het aanbieden van kindercoaching volgens jou een meerwaarde voor de praktijk? Waarom koos je ervoor om in Het Letterpunt te starten?

“Fee leek mij een ideale partner in mijn (toen nog) beginnend verhaal als kindercoach.

Zij en haar collega’s zien elke dag zoveel kinderen, elk met hun eigen rugzakje mee. Het Letterpunt is plek waar kinderen al ’thuis komen’ en waar ik een extra hulp kan zijn. Als zij merken dat een kind nog met andere zaken vastzit, kan een kindercoach zeker de laagdrempelige hulp zijn die het kind nodig heeft. Het feit dat zowel de logopedie als de kindercoaching op hetzelfde adres plaatsvindt, maakt het voor de ouders nog laagdrempeliger. Ik voel me hier ondertussen al helemaal thuis!”

 

Wat zijn jouw sterktes/kwaliteiten die je graag wil uitspelen in therapie?

“Ik hou ervan om een beetje buiten de lijntjes te kleuren (al dan niet letterlijk haha). Als een kind zelf iets aangeeft, ga ik hier snel in meegaan, omdat dit net een krachtig manier kan zijn om tot de kern van hun ‘probleem’ te komen. Ik luister graag, ben nieuwsgierig naar wat ze mij te vertellen hebben en durf soms als eens ‘moeilijke vragen’ te stellen die hen doen nadenken.

 

Ben je voltijds aan de slag in de praktijk? Combineer je je job nog met iets anders? 

“Ik werk ook nog als educatief medewerker bij Provincie West-Vlaanderen. Daar sta ik in voor het programmeren en ontwikkelen van een recreatief aanbod rond natuur(educatie) in de nabije omgeving.”

 

Je bent duidelijk een bezige bij. Heb je dan nog tijd voor hobby’s?

“Heel veel tijd is er niet over neen, want ik wil ook wel tijd met mijn gezin spenderen. Als er tijd is plof ik graag in de zetel voor ‘Netflix & chill’. Sporadisch ga ik eens naar de Zumba, maar da’s meer van moeten dan van willen haha!”

 

Welke grote dromen koester je op persoonlijk vlak? En wat zijn professioneel gesproken je grootste dromen voor de toekomst?

“Heel graag wil ik de individuele coachings (hier in het Letterpunt) en de groepssessies uitbreiden, indien mogelijk aangevuld met workshops drama. Al vind ik een goeie work-life balance minstens even belangrijk. Ik wil eigenlijk vooral energie halen uit de dingen die ik doe en onderneem.”

 

En tot slot, waar ben je stiekem zo slecht in dat je het altijd liever aan iemand anders overlaat?

“Gemakkelijk! Kleine prutswerkjes waar je veeeeel geduld voor nodig hebt (draden uit de knoop krijgen bv). Daar ben ik niet goed in.”

 

Dit is Valérie in’t kort: Kindercoach bij Het Letterpunt met een passie voor creativiteit (en Harry Potter).

 

Wil je nog meer weten over kindercoaching? Klik dan hier. Meer info over de andere collega’s van de praktijk vind je via deze link.

Vond je dit een interessant artikel? Misschien ga je dit ook graag lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Het Letterpunt

Over Het Letterpunt

Het Letterpunt is een multidisciplinaire praktijk van logopedisten, een ergotherapeute, een kindercoach en een psychologisch consulente. Dankzij onze verschillende expertises begeleiden wij kinderen met aandacht voor het totaalplaatje.