Hodson & Paden – Trui op opleiding

Hodson & Paden is een behandelmethode met als doel de verstaanbaarheid van jonge kinderen te verbeteren. De klanken die het kind niet kan uitspreken, worden in de vorm van woorden aangeboden en ingeoefend. Onze eigen logopediste Trui volgde hier onlangs een opleiding over, en deelt in deze nieuwe blogpost graag haar bevindingen.

Wat is Hodson & Paden?

Hodson & Paden is een erg toegankelijke behandelmethode die geen hoge taalvaardigheid of metalinguïstische vaardigheden vergt. De methode is dan ook geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.  Bij sommige kinderen is de spraak onvoldoende verstaanbaar doordat klanken niet goed worden waargenomen en onderling worden verwisseld, aangepast of weggelaten. Zo wordt ‘sleutel’ bijvoorbeeld ‘leute’ of ‘trein wordt ‘tjein’.  Dit noemen we een fonologische taalstoornis. Op zich kan het kind de klank wel correct articuleren, maar hij of zij gebruikt deze niet in de juiste context.

Trui vertelt: “Kenmerkend voor Hodson & Paden zijn de cycli waarin je werkt. Per cyclus worden er verschillende klanken op woordniveau geoefend en volgt een evaluatie. Op basis hiervan stelt de logopedist de volgende cyclus op. Door met cycli te werken, wordt er niet gedrild maar krijgt het kind

Intensieve maar boeiende opleiding

Levenslang leren is een must. Dat weet Trui ook. “Tijdens een vorige cursus rond fonologische taalstoornissen kon ik me al een beeld vormen van Hodson & Paden en mijn interesse was meteen gewekt. Toen ik de kans kreeg om in Antwerpen een opleiding rond de behandelmethode te volgen, twijfelde ik dus geen moment. Ook al wist ik dat ik er meer dan vijf uur met het openbaar vervoer over zou doen.”

Een opleiding is echter meer dan gewoon maar een dagje bijscholing. “Voorafgaand aan de cursusdag zelf kreeg ik al heel wat huiswerk. Zo moest ik een behandelplan opstellen voor een casus en specifieke literatuur doornemen. De dag zelf leerde ik veel bij over de fonologie van kinderen, het onderzoeken van die fonologie en de behandeling. Dit alles werd zeer interessant gebracht door Imma van de Wijer-Muris en Yvonne Draaisma.” Maar er werd niet alleen ingezet op de theorie. “Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespraken we samen verschillende casussen, leerden we omgaan met uiteenlopende situaties en maakten we praktische oefeningen. Het was een erg intensieve maar tegelijk ook enorm leerrijke dag.”

Betere en efficiëntere ondersteuning

Opleidingen en bijscholingen zijn erg interessant. Je leert niet alleen bij, maar je kijk op fonologische stoornissen evolueert en je verwerft nieuwe behandeltechnieken. “Dankzij de opleiding heb ik een beter inzicht in de behandelplannen gekregen. Hierdoor kan ik de kinderen doelgerichter en vooral efficiënter helpen. Daarnaast heb ik ook veel handvaten verworven om concrete therapiesessies voor te bereiden. En, niet onbelangrijk: alleen indien je de opleiding volgde, mag je de Hodson & Paden-test afnemen. Die biedt een duidelijk overzicht van de fonologische vaardigheden van het kind. Zo kan je nog beter je doelen bepalen en optimale ondersteuning bieden.”

Wij zijn heel blij dat Trui nu ook opgeleid is in Hodson & Paden. Nog meer expertise in onze praktijk, en een nog betere ondersteuning voor jouw kind!

Heb je vragen of bezorgdheden? Neem gerust contact met ons op!

 

Vond je dit een interessant artikel? Misschien ga je dit ook graag lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Het Letterpunt

Over Het Letterpunt

Het Letterpunt is een multidisciplinaire praktijk van logopedisten, een ergotherapeute, een kindercoach en een psychologisch consulente. Dankzij onze verschillende expertises begeleiden wij kinderen met aandacht voor het totaalplaatje.