Wie is Heleen Gits?

Heleen is de jongste logopediste in ons Letterpunt-team. Samen met haar kennis over de recente ontwikkelingen binnen de logopedie legt ze ook een flinke portie aanstekelijk enthousiasme in de schaal. Een gouden combo als je het ons vraagt, die ook in goede aarde valt bij de kinderen met wie ze dag in dag uit werkt. Maar wie is Heleen, waarom koos ze voor een studie logopedie en wat doet ze als ze niet aan het werk is in de praktijk? Ze vertelt het ons in dit interview.

 

Dag Heleen! Wat heeft ervoor gezorgd dat jij logopedie bent gaan studeren? En waar heb je je opleiding gevolgd?

Heleen: “In juni 2020 studeerde ik af als logopediste aan de Hogeschool VIVES in Brugge. Tijdens mijn laatste stage in het middelbaar, als opvoedster bij kinderen met een mentale en/of fysieke beperking, merkte ik dat ik de logopedische therapie enorm interessant vond. Toen wist ik: dit is het! Het had nochtans niet veel gescheeld of ik had voor een lerarenopleiding gekozen. Maar het feit dat je als logopedist, in tegenstelling tot als leerkracht, telkens individueel met de kinderen werkt, trok mij over de streep. Die 1-op-1-relatie vind ik zeer boeiend.”

 

Zo lang is het dus nog niet geleden dat je de schoolbanken verliet. Hoe heb je het studentenleven ervaren?

Heleen: “Die tijd beschouw ik als een van de plezantste periodes uit mijn leven en ik kijk er dan ook met veel warme gevoelens op terug. Ik heb ervan geprofiteerd, en waarom ook niet? Ik combineerde mijn studies trouwens met leiding geven bij de Scouts. En ook al was dat pittig, ik zou het zo opnieuw doen. Vergis je echter niet: plezier maken kon (en kan!) ik, maar ik was tegelijk ook een gemotiveerde student die zeker wist dat ze de juiste richting had gekozen en ervoor ging.”

 

Wat is voor jou de definitie van een goede logopedist?

Heleen: “Een goede logopedist streeft zijn of haar doelstellingen op het gebied van de behandeling na, maar voegt er een persoonlijke touch aan toe.  Ik vind het belangrijk om je eigen kwaliteiten en sterktes te kennen, en die uit te spelen in je therapie.”

 

Wat zijn die van jou?

Heleen: “Zelf ben ik iemand die veel oog heeft voor het welbevinden van het kind. Dat is voor mij een voorwaarde om de therapie te doen slagen. Ik heb een rustige aanpak en ben heel zorgzaam – ook geen slechte eigenschappen als je met kinderen omgaat, denk ik. Verder ben ik erg leergierig en probeer ik de nodige bijscholingen en studiedagen bij te wonen. Want je mag nog de beste logopedist zijn, bijleren kan je altijd.”

 

Waarom koos je ervoor om in Het Letterpunt te starten?

Heleen: “Daar moest ik niet lang over twijfelen. In de zomer van 2019 leerde ik Fee kennen naar aanleiding van het babbelkamp dat zij toen organiseerde. Vanaf het eerste moment dat ik met haar sprak, hadden wij meteen een hele goede klik. Na mijn studies stak ik het dan ook niet onder stoelen of banken dat ik graag tot haar team wou behoren. En kijk … hier ben ik dan!”

 

Ben je voltijds aan de slag in de praktijk? Of combineer je je job nog met iets anders?

Heleen: Sinds maart vorig schooljaar ben ik ook actief in het onderwijs als ondersteuner bij leerlingen met ontwikkelingsdysfasie, een aangeboren taalontwikkelingsstoornis. Een job die dus mooi aansluit bij mijn werk als logopediste in de praktijk. Al is het soms wel wat puzzelen natuurlijk, want beide jobs vragen ook best wat voorbereidingswerk. Maar de combinatie daguren in het onderwijs en avonduren in de praktijk werkt voor mij – ik zou het niet anders willen.”

 

Zijn er andere dingen die je misschien wel zou kunnen missen?

Heleen: “Goh, als ik dan toch iets moet noemen, dan zijn het waarschijnlijk de onverwachte annuleringen van de therapiesessies. Maar dat is zo goed als het enige hoor!”

 

Je hebt het ongetwijfeld heel druk met je twee jobs. Is er nog tijd voor hobby’s?

Heleen: “Ja, daar maak ik tijd voor. Ik hou van sporten en spreek ook graag met mijn vriendinnen af. Gezellig kletsen of samen een feestje doen, daar zeg ik geen nee tegen!”

 

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Heleen: “Moeilijk om dat over jezelf te zeggen, maar ik denk wel dat ik een sociaal en empathisch persoon ben. Ik hou van contact met anderen en kan me ook goed inleven. Mijn spontaniteit vind ik ook wel het vernoemen waard. Een negatief kantje is dat ik uitstelgedrag vertoon bij dingen waar ik me onzeker over voel. Een belangrijk mailtje sturen naar een arts of een evolutieverslag opstellen … dat duurt soms wel eens wat langer dan zou mogen.”

 

Voor de laatste vraag kijken we even in de toekomst. Welke grote dromen koester je nog op persoonlijk vlak?

Heleen: “Het is een stiekeme droom van mij om er een half jaartje op uit te trekken. De wereld verkennen of meewerken aan een internationaal project – je zou het me geen twee keer moeten vragen! De drang om te ontdekken en mezelf te ontplooien zit sowieso in mij. Zo trok ik tijdens mijn studies voor mijn laatste stage acht weken naar Suriname, waar ik kinderen met taal- en leerstoornissen uit het buitengewoon onderwijs ondersteunde. Zo’n ervaring verruimt je blik – zowel op professioneel als persoonlijk vlak.”

 

Een enthousiaste spring-in-’t-veld mét brains, zo kunnen we Heleen wel samenvatten. ‘Levenslustige chimpansee’ is niet voor niets haar Scouts-totem!

 

Wil je nog meer weten over Heleen of een afspraak boeken? En misschien ook de andere leden van het Letterpunt-team leren kennen? Klik dan hier.

 

Vond je dit een interessant artikel? Misschien ga je dit ook graag lezen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Het Letterpunt

Over Het Letterpunt

Het Letterpunt is een multidisciplinaire praktijk van logopedisten, een ergotherapeute, een kindercoach en een psychologisch consulente. Dankzij onze verschillende expertises begeleiden wij kinderen met aandacht voor het totaalplaatje.